Drukarka fiskalna emar

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten tekst stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka kobieta robiąca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W pracy w terenach gastronomicznych możemy spotkać dwa pierwsze typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, ponieważ nie ma ona nawet własnej klawiatury. To różne rozwiązanie wykorzystywane stanowi w znaczących restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwykle nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna być mało zasadniczych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy finansowej i usprawniających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona odporność na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i lekką obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla mężczyznę jaki z niecierpliwością czeka przy stole na swoje rozliczenie. Dodatkowym argumentem istnieje okazja zapisu elektronicznej kopii paragonu, idąca na zapisywanie wydruków np. na umowie pamięci, co ułatwia ich przechowywanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna pamiętać dobre wymiary, pozwalające na jej bliskie wykorzystywanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po wszystkim domu, a też świeży i prosty design. Oprogramowanie gastronomiczne idzie na prawdziwe monitorowanie sprzedaży i szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej stanowi dla wielu rozpoczynających działalność jeden z bogatszych nakładów, więc warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można wziąć na ostatni kierunek ulgę, mającą nawet 90% ceny kasy. Warto i dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, by posiadać zdolność jej przetestowania oraz szkolenia gości z wartości jej wykorzystywania i harmonii z magazynami do obsługi punktów restauracyjnych.